Blodmask!

Gissa vad jag har fått reda på?

Mamma och Marie åkte in till stan förut, och nu har vi troligen svar på både kolikkänningen och "hältan"!

När Bea kom hem till oss var hon som sagt vääldigt mager. Vi skickade in skit för att kolla ifall hon har mask osv. Idag fick vi svar och hon har något som kallas för blodmask.

Blodmask finns i 2 sorter, stor blodmask och liten. Den stora är den ovanligaste masken som finns bland hästar, ca 5% av landets hästar bär på detta. Stor blodmask är livsfarlig om man inte avmaskar i tid, det finns hästar som dör på grund ava denna mask.

Marie tog reda lite på vad det är osv, och det visade sig att den stora blodmasken kan orsaka både hälta och kolik! Alltså är det troligen på grund av detta Bea har blivit halt och fått sin kolikkänning, hon har blodmask! Vi ska självklart avmaska henne så fort som möjligt, och när masken är borta är det bara rida på som vanligt, niice!

Igår när vi var i mantorp tyckte vi att det var vääldigt konstigt att de inte kunde hitta något. Hon var ju varken varm, svullen eller öm någonstans i benen, men ändå var hon halt. Stor blodmask kan orsaka som blodproppar i benen på hästar osv, därför blir de halta! Det var iaf vad mamma förklarade för mig i telefonen nyss, förstod inte riktigt, men något sånt var det! Självklart sätter sig älskling och börjar leta på internet det första han gör, haha. Men han hittade flera vars hästar hade fått kolik, pga blodmask!

Känns vääldigt skönt att det inte var något "värre" än vad det är. Med tanke på att hennes blodmask inte kan ha kommit så långt kommer hon troligtvis klara sig prima ballerina!

Så fort hon är avmaskad kan jag börja rida som vanligt igen, f¨n vad skönt!



Usch, stackars lilla Bea :(

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0